.

9 Hurtige Spørgsmål

C. Ly - redaktør

“9 hurtige spørgsmål til urhandleren” er en artikelserie, der sætter fokus på urhandlerne i Danmark. Kom lidt tættere på urhandleren og læs om deres holdninger til mekaniske urværker. 
 
Mads Urup Gjødesen er indehaver af TimeToWatch
Web. www.timetowatch.dk
Mail. info@timetowatch.dk
Tlf. +45 2011 4875
 
Hvad er det, der tiltrækker dig ved mekaniske urværker?
Det er primært en kombination af fin-mekanik og håndværk der trækker i mig. Hvis det så er krydret med et flot klassisk design samt en god historie, er det for mig en vinder. Jeg går meget op i at det tekniske er i orden i forhold til prisen, da det er den del der som udgangspunkt bestemmer værdien på uret.
 
Jeg har som udgangspunkt to tilgange til mekaniske ure. Enten skal det give god value for money i form af flot værk/finish for prisen eller også skal uret have en høj samlermæssig værdi, hvor det er en god investering. Hvis uret besidder et af disse to aspekter, er det værd at gå videre med og evt. investere i selvfølgelig også forudsat, at man ”føler” det er uret for en.
 
Er det hovedsageligt mænd, der køber mekaniske ure?
Ja, det er vel kun hver 25. ur der sælges, som købes af en kvinde, og når de endelig køber et mekanisk ur, er det som oftest en herre-model.
 
Hvad skal man holde øje med, når man overvejer at købe et mekanisk ur?
For det første skal man primært købe med hjertet, da det er det følelsesmæssige valg af ur man bliver gladest for. Når det så er sagt, mener jeg også man bør have lidt fokus på, hvad man reelt investerer sine penge i for at sikre at ens penge er sat i noget fornuftigt mht. value for money og evt. gensalg. Jeg ser SÅ tit, at ur-interessen vokser på folk og de ret hurtigt ønsker at sælge uret igen, og har man købt noget alt for specielt, er det svært at komme af med igen uden et stort tab.
 
Er mekaniske ure bedre end quartz ure?
Det kommer meget an på, hvad begrebet ”bedre” dækker over?! Taler vi KUN præcision er quartz bedre end mekaniske, men taler vi som samler klenodier og blandt ur-tosser, er det kun de mekaniske der rykker i folk. Dette er fordi det tekniske aspekt og historien omkring urmagerfaget trækker i folk. Det gælder ikke på samme vis for quartz urene, som mange anser for kønsløse intetsigende ure.  
 
Hvilket ur er et godt begynderur for førstegangskøberen?
Det kommer 100 % an på budgettet og stilen man foretrækker. Men havde jeg 10.000 kr. ville jeg personligt vælge et sporty ur med et godt mekanisk ETA værk som f.eks. Longines Legend Diver. I prisklassen op til 20.000 kr. kan man finde en klassiker som Omega Speedmaster Moon, som er umulig at komme uden om. Er man i +30.000 kr. er der også Rolex og Panerai, som er gode bud. Jeg vil anbefale at vælge lidt konservativt, da man ret sikkert bliver meget klogere på ure ret hurtigt efter købet og derfor tit fortryder eller ønsker at opgradere. Derfor skal man ikke købe for outreret et ur, da man let kan tabe MANGE penge på det i et gensalg. 
 
Priserne for vintage ure er den seneste tid steget utroligt meget. Hvad tror du det skyldes?
Det er historien og charmen i vintage ure, der trækker i folk. Lige som vi ser, at folk går amok på loppemarkeder for at skabe deres personlige stil i hjemmet, har mange mænd behov for at differentiere sig på deres ur-valg. Man skal afspejle, at man ikke bare har købt det første og bedste nye ur nede på hjørnet. Via vintage fortæller man netop, at man har sat sig ind i tingene og taget et personligt valg, som går lidt mod strømmen. Desuden er der ofte gode handler at hente på vintage ure, hvor finishen er meget flot i forhold til prisen. 
 
Foretrækker du selv vintage ure eller skal det være nyere ure?
Jeg vil sige både og… Jeg har en svaghed for vintage Rolex, da deres modeller er så klassiske og fulde af historie. Desuden elsker jeg jagten på de specielle modeller og det at finde de helt rigtige med tilbehør og hvor standen også er i top. Der er sket meget gennem årene og man er i dag langt bedre til at forarbejde kasse og lænker end man var for 40-60 år siden. Derfor er kvaliteten på kasse og lænke i dag finere end den er på vintage ure med mindre vi taler vintage high-end. På visse nye ure værdsætter jeg derfor de nyere modeller, da det er bedre finish.  
 
Hvis du selv måtte vælge uden at tage hensyn til økonomi, hvilket ur skulle du så eje?
Jeg har en svaghed for ure med tunge komplikationer, så det ville nok blive et Patek Philippe ref. 2499, som har både kronograf og evighedskalender. Desuden en historie de færreste kan matche og det ene med det andet gør både uret til en klassisk samler ikon samt en super god investering.
 
Har du et godt råd til førstegangskøberen?
Lad være med at holde fokus 100 % på prisen, da de billigste ure af en given model sjældent er det bedste køb, når vi taler brugte ure. Det billige til 25.000 kr. kan have en smadret lænke, være service trængende og i dårlig stand. Samme model til 30.000 kr. er måske netop serviceret og har en fin lænke og kasse. Disse ting opvejer let merprisen på 5.000 kr. og derfor et meget bedre køb. Hold fokus på standen og lav en totalberegning på hvad der er mest værd til prisen.
 
 
 

Selected Works

9 hurtige spørgsmålWatch point of View

At efterlade sig et mindeWatch point of View

Rolex Submariner - Nej tak!Watch point of View

The one that got awayWatch point of View

EDC - CLWatches

tempi-logo

Kontakt

Tempi App
Gammel Kongevej 137A
1850 Frederiksberg C

M. hello@tempi-update.com
Tempi app er et produkt under
Unique Watches ApS

CVR. nr. 36 92 71 78

Genveje

Hjem
Selection
Moments
Artikler
Kontakt
Team

Handelsbetingelser & vilkår
Cookie- og privatlivspolitik

Nyhedsbrev

Modtag Tempi Updates i din inbox